Вкусни и уникални рецепти за скара, които трябва да опитате
2025. 05. 09.
Печенето на скара е не само популярно занимание през летните вечери, но и истинско кулинарно преживяване, ако се отклоните от обичайното съчетание на хамбургер и наденица. Ако търсите нещо специално, сте попаднали на правилното място! Събрали сме няколко вълнуващи рецепти за скара, които могат да придадат ново измерение на следващото ви печене на скара.
1. Пиле на грил с ананас и глазура от мед и чили
Съставки:
- 4 филета от пилешки гърди
- 1 пресен ананас, нарязан на филийки
- 3 супени лъжици мед
- 2 супени лъжици соев сос
- 1 чаена лъжичка люспи от чили
- 2 супени лъжици зехтин
- сол, черен пипер на вкус
Приготвяне на храната: Смесете меда, соевия сос, люспите чили и зехтина, след което намажете пилешките гърди с тях. Оставете ги да се мариноват за поне 30 минути. Изпечете пилето на грил на средна температура за 6-8 минути от всяка страна. Добавете резените ананас към грила и ги карамелизирайте за няколко минути. Сервирайте заедно и полейте с малко допълнителен сос, за да стане още по-сочно.
2. Шапки от гъби на грил, пълнени с пушено сирене
Съставки:
- 8 големи гъби
- 150 г пушено сирене
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- пресен магданоз
- зехтин
- сол, черен пипер
Приготвяне на храната: Внимателно отстранете дръжките на гъбите. Смесете настърганото пушено сирене с нарязания чесън и магданоза. Напълнете шапките на гъбите със сместа, поръсете ги с малко зехтин, след което ги изпечете на грил на средна температура за 6-8 минути, докато сиренето се разтопи и гъбите се изпекат.
3. Патладжан на скара с гръцко кисело мляко
Съставки:
- 2 големи патладжана
- 150 г гръцко кисело мляко
- 1 супена лъжица лимонов сок
- 1 скилидка чесън
- прясна мента
- сол, черен пипер
- зехтин
Приготвяне на храната: Нарежете патладжаните по дължина на ½-инчови резени, намажете ги със зехтин и ги посолете. Изпечете ги на грил от двете страни, докато станат златистокафяви. Смесете киселото мляко с лимоновия сок, настъргания чесън, солта, пипера и нарязаната мента. При поднасяне с лъжица полейте печените патладжани с освежаващия сос от кисело мляко.
4. Ананас на скара с бърбън и карамел
Съставки:
- 1 ананас
- 100 г кафява захар
- 50 мл уиски бърбън
- 50 г масло
- ванилов сладолед за сервиране
Приготвяне на храната: Нарежете ананаса на колелца и отстранете сърцевината. В малка тенджера направете карамеления сос: разтопете маслото, добавете кафявата захар и когато започне да бълбука, добавете бърбъна. Намажете резените ананас с карамеления сос и ги изпечете на грил за 2-3 минути от всяка страна. Поднесете с ванилов сладолед и залейте с останалия сос.
+1 Съвет: Използвайте тамянови дървени стърготини!
Ако искате да добавите наистина специален аромат към храната си, може да опитате различни видове дървени стърготини (като ябълка, череша или хикория). След малко предварително накисване, поръсени директно върху въглищата, те придават небесен, леко опушен вкус на всяко ястие на скара.
Свързани продукти
Електрическа настолна скара GAMMO - гладка 54 см
288,00 BGN(240,00 BGN + ДДС)
Електрическа настолна скара GAMMO - гладка/набраздена 72 см
516,00 BGN(430,00 BGN + ДДС)
Електрическа настолна скара GAMMO - гладка 72 см
528,00 BGN(440,00 BGN + ДДС)
Електрически грил тиган GAMMO с гладка/ребрена повърхност + статична фурна
2.400,00 BGN(2.000,00 BGN + ДДС)