Фалафел, не само за вегани
2023. 01. 22.
Пригответе домашен фалафел за семейството си с помощта на приставката за мелене на месо на кухненския робот ANKARSRUM и видеото с рецепти. .
Сервирайте с пита, зеленчуци и хумус!
Нашата рецепта е от книгата с рецепти на ANKARSRUM .
Съставки за 4 души (за общо 24 парчета фалафел)
330 грама сушен нахут
1 малка глава лук
2 скилидки чесън (по избор)
50 грама магданоз или кориандър (или половината от тях)
2 чаени лъжички сол
5 грама черен пипер
5 грама кимион
5 грама кориандър
60 грама сусамови семена
45 грама зехтин
60 ml зехтин за намазване на тигана
Веган фалафел стъпка по стъпка:
- Гледайте нашето видео с рецепти, като кликнете тук!- Преди употреба накиснете нахута във вода за поне 12 часа.
- Сложете нарязания лук, счуканата скилидка чесън, нарязания магданоз/кориандър, солта, черния пипер, кимиона и кориандъра в купа до накиснатия и отцеден нахут.
- Разбъркайте съставките с дървена лъжица.
- Сглобете кухненския робот ANKARSRUM с приставката за мелене на месо и диска с диаметър 4,5 мм.
- Смелете сместа от нахут.
- Добавете сусамовите семена и зехтина и разбъркайте с дървена лъжица.
- Включете фурната на 200°C и сложете 60 ml зехтин в дълбока тава на средната решетка на фурната.
- Оформете питки от фалафела (използвайте около 2 супени лъжици от сместа, за да оформите топка).
- Извадете тавата за печене и внимателно поставете фалафелите в нея, намажете ги със зехтин и ги печете във фурната за около 10-15 минути.
- Сега извадете отново тавата за печене и внимателно обърнете половинките фалафали, след което ги върнете във фурната и печете още 10 минути.
- След като се изпекат, извадете фалафелите, поставете кухненска хартиена кърпа върху чиния и извадете фалафелите. Хартиената кърпа ще поеме излишното масло.
ANKARSRUM Съвет:
Направете домашен хляб с пита за него, чиято рецепта можете да намерите тук. Направихме и видеоклип с рецептата, който можете да видите, като кликнете тук..