Хляб със стафиди
2023. 10. 31.
Хлябът със стафиди може да бъде не само главен акцент на масата за закуска, но и перфектно допълнение към семейните моменти по всяко време на деня. Миризмата на прясно изпечена вкусотия внася уютна топлина в дома ви, възбужда апетита на всички и прави деня на семейството ви наистина специален с домашния хляб. Направете сами хляб за закуска за децата и за себе си.
Нашата рецепта отново е от книгата с рецепти на ANKARSRUM.
Рецепта:
50 грама мая
550 мл мляко
1 супена лъжица мед
2 ч.л. сол
250 г стафиди
660-720 грама брашно
Ръжен хляб стъпка по стъпка:
Сглобете ANKA-та със 7-литровия съд за бъркане от неръждаема стомана, спиралата за месене и валяка за месене, включени в основния комплект, както и стъргалката за съда за бъркане, за да предотвратите залепването на тестото по стените на съда.
• Натрошете маята в купата с млякото, загрято до 37 ℃. Постепенно изсипете млякото.
• След това добавете меда, солта и стафидите. Накрая, малко по малко, добавете брашното. Оставете машината да меси, докато тестото се отдели от стените на купата, около 10-12 минути.
• След това поставете капака на купата и оставете тестото настрана да втаса за 1 час.
• Сега разделете тестото на три части и го оформете в желаната форма на хляб. Оставете да втаса за още един час под кърпа.
• Настройте фурната на 220 ℃. Ако имате възможност, включете функцията за пара на фурната, а ако нямате фурна за пара, поставете във фурната топлоустойчив съд, пълен с вода. Ефектът на парата все още ще е налице. Печете за около 30 минути.
ANKA Съвет:
Тъй като хлябът има сладък вкус, поднесете го с домашно приготвено билково масло, за да накарате ароматите да танцуват един с друг!