gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Интересни факти по повод Световния ден на кафето

2022. 09. 28.

Интересни факти по повод Световния ден на кафето

Откриване на кафето

Според някои източници кафето като напитка се е зародило в Йемен някъде в средата на XV век. През следващото столетие то се разпространява чрез суфии, търговци и поклонници, а през първите десетилетия на същия век вече се пие в Египет и Сирия. Следователно мюсюлманската традиция определено свързва раждането на кафето със суфите и Йемен през XV век. Въпреки че се основава на тях, плодовете на кафето отдавна се консумират в региона като стимулант. Споменатите религиозни водачи обаче започват да го употребяват, макар и под форма, различна от обичайната днес. Освен това целта на пиенето на напитката по онова време е била тайнствено единение с Бога. Поне по време на свързаните с него церемонии напитката е помагала да се остане буден. Между другото, според легендата етиопските пастири на кози открили самото растение, тъй като забелязали, че животните, които го ядат, са много по-жизнени. Откритите по този начин растения започнали своята кариера в Йемен под формата на напитка. Благодарение на мюсюлманските церемонии напитката се разпространява в целия мюсюлмански свят и в крайна сметка се разпространява в Европа благодарение на завоеванията.

 

Турско кафе: когато нямаше кафемашини

Следователно турското кафе е първата форма на кафе. По онова време не се е използвало налягане на парата. 

 

Турското кафе се приготвя със захар и подправки. Те все още са нефилтрирани, заедно с утайката. Например често съдържа кардамон, който е типична подправка за ориенталския свят и придава на кафето много вълнуващ вкус. Сварете съставките в съд с дръжка, джезве, с вода.

 

По принцип 2/3 от съда, джезвето, е студена вода, към която се добавят 1-2 чаени лъжички смляно кафе, както и същото количество според вкуса, т.е. около 1-2 чаени лъжички захар. Можем да добавим и семена от кардамон, 1-2 семена. Разбъркваме с малка лъжичка, след което варим всичко на бавен огън, докато заври

 

Турското кафе може да се сервира с канела и други подправки. Препоръчваме ви, ако опитате този специалитет, определено да не пропускате нито кардамона, нито канелата.

 

Раждането на кафемашината

Културата на кафето бавно, но сигурно прониква и в Европа. В резултат на това не само самата напитка, но и машините, които я приготвят, претърпяха промени. Подобното на кана решение, напомнящо на днешната кафеварка, се ражда в началото на XIX в. Този съд се е използвал за варене на кафе. Трябваше да изчакаме още сто години за техническата промяна, която направи вкуса и текстурата на кафето много, много по-добри. И това беше налягането на парите. Благодарение на налягането кафето ще бъде достатъчно гъсто и мазно, пенесто. В днешно време можем да приготвяме божествени горещи напитки дори с домашни кафемашини. Разбира се, кафемашините също имат своята йерархия. На върха ѝ са кафемашините с лост, като в този случай можете да контролирате готовата напитка със самия лост. Това обаче също изисква опит. Ръчното приготвяне на кафе също е свързано с отговорност. 

 

Кафемашините с един лост не разполагат с функция за смилане, така че трябва да закупим отделно професионална кафемелачка.

 

Ръчното приготвяне ви дава възможност да експериментирате с количеството, вкуса и гъстотата на кафето, за да приготвите ръчно перфектното еспресо, макиато или капучино.

 

 

Обяснихме накратко пътя, който кафето е трябвало да измине, за да можем да пием днешните кремообразни, гъсто ароматизирани ристрето или деликатно парещи лунго на терасата на приятно кафене. Само кликнете и можете да поръчате чисто нова, модерна кафемашина!



Източници:

Пaл Фодор: The cultural history of coffee, Rubicon, 1993 1.-2.

 

Свързани продукти