gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Луксозна питка с шафран

2023. 12. 04.

Луксозна питка с шафран

Нека коледната магия започне с тази питка с шафран, която крие магията на празника във всяка хапка. Рецептата ни отново е от рецептурника на Анкарсрум.

Съставки

Тестo

500 мл мляко

50 грама мая

1 грам шафран

1 ч.л. захар

200 г масло със стайна температура

1 ч.л. сол

180 г захар

840 г брашно

Пълнеж

200 грама бадемова паста

100 грама масло

2 супени лъжици захар

2 супени лъжици ванилова захар

Луксозен шафранова питка стъпка по стъпка:

Загрейте млякото до 37 °C.

Сглобете своя робот ANKARSRUM със 7-литровата купа за смесване от неръждаема стомана, спиралата за месене и валяка за месене, както и стъргалката за купата за смесване, за да предотвратите залепването на тестото по стените на купата.

Натрошете маята в купата с тестото и добавете млякото.

Смелете шафрана с 1 г захар и го добавете към млякото с маята.

Сега добавете маслото, солта, пудрата захар и почти цялото пшенично брашно, като оставите съвсем малко за печене.

Настройте таймера за 10 минути.

Сложете капака на металната купа и оставете тестото да втаса, докато се удвои - около 40 минути.

Докато тестото втасва, настържете бадемите и ги смесете с маслото, захарта и ваниловата захар.

Разточете тестото на голям правоъгълник върху леко набрашнена тава за печене, разпределете върху него плънката и прегънете дългата страна към другата.

Нарежете ленти с дължина около 2 см, усучете и обърнете, така че краят на тестото да е под кифличките.

Поставете кифличките върху хартия за печене, покрийте ги с кухненски кърпи и ги печете 30 минути.

Загрейте фурната до 250 °C.

Намажете кифличките с разбитото яйце и поръсете отгоре с бадеми и пудра захар.

Печете в средата на фурната за 6-8 минути, докато кифличките станат златистокафяви.

 Съвет на Anka:

Оставете да се охлади напълно върху решетка под кухненска кърпа.


Свързани продукти