Луксозна питка с шафран
2023. 12. 04.
Нека коледната магия започне с тази питка с шафран, която крие магията на празника във всяка хапка. Рецептата ни отново е от рецептурника на Анкарсрум.
Съставки
Тестo
500 мл мляко
50 грама мая
1 грам шафран
1 ч.л. захар
200 г масло със стайна температура
1 ч.л. сол
180 г захар
840 г брашно
Пълнеж
200 грама бадемова паста
100 грама масло
2 супени лъжици захар
2 супени лъжици ванилова захар
Луксозен шафранова питка стъпка по стъпка:
Загрейте млякото до 37 °C.
Сглобете своя робот ANKARSRUM със 7-литровата купа за смесване от неръждаема стомана, спиралата за месене и валяка за месене, както и стъргалката за купата за смесване, за да предотвратите залепването на тестото по стените на купата.
Натрошете маята в купата с тестото и добавете млякото.
Смелете шафрана с 1 г захар и го добавете към млякото с маята.
Сега добавете маслото, солта, пудрата захар и почти цялото пшенично брашно, като оставите съвсем малко за печене.
Настройте таймера за 10 минути.
Сложете капака на металната купа и оставете тестото да втаса, докато се удвои - около 40 минути.
Докато тестото втасва, настържете бадемите и ги смесете с маслото, захарта и ваниловата захар.
Разточете тестото на голям правоъгълник върху леко набрашнена тава за печене, разпределете върху него плънката и прегънете дългата страна към другата.
Нарежете ленти с дължина около 2 см, усучете и обърнете, така че краят на тестото да е под кифличките.
Поставете кифличките върху хартия за печене, покрийте ги с кухненски кърпи и ги печете 30 минути.
Загрейте фурната до 250 °C.
Намажете кифличките с разбитото яйце и поръсете отгоре с бадеми и пудра захар.
Печете в средата на фурната за 6-8 минути, докато кифличките станат златистокафяви.
Съвет на Anka:
Оставете да се охлади напълно върху решетка под кухненска кърпа.