Небесен ябълков галет
2023. 08. 21.
Предлагаме ви един изключително вкусен и елегантен десерт, който можете да украсите с есенни ябълки. Поднесете го с домашен ванилов сладолед, с помощта на машината за сладолед ANKARSRUM, и се насладете на ранните аромати на есента, в които можете дори да намигнете на лятото.
Историята на галета е изключително интересна! Галетът е любимият пай на французите, който датира от римско време. Тогава един роб по време на церемония открил боб в питката и така станал крал на деня. По-късно, през XII в., в нея било скрито сребро, като по този начин се избирала кралицата или кралят на деня. Вече сме приготвяли Галет от ревен с крем от франджипан,кликнете тук за него!
Кликнете тук за видеоклипа с рецептата!
Съставки за ябълковия галет - френския пай
Тесто:
210 грама пшенично брашно
45 грама захар 2 чаени лъжички смлян кардамон
½ чаена лъжичка сол
150 грама масло (със стайна температура)
3 супени лъжици лимонов сок или студена вода
Пълнене:
4-5 малки ябълки
3 супени лъжици захарен сироп
За декорация и смазване:
1 яйце
33 грама бадемови люспи
1 супена лъжица захар
Apple Galette стъпка по стъпка:
• Сглобете стоящия миксер Ankarsrum с пластмасовата купа и главата за сметана, които са част от основния комплект.
• Гледайте видеоклипа с рецептата, като кликнете тук.
• Смесете брашното, захарта, кардамона и солта. Нарежете маслото на парчета и го добавете към брашнената смес. С помощта на Вашия миксер ANKARSRUM го разбъркайте на трошливо тесто, след което добавете лимоновия сок и разбъркайте за 1-2 минути. Ако разполагате с такава възможност, омесете тестото на ръка върху набрашнена повърхност. Когато е готово, го сплескайте и го увийте в найлоново фолио, след което го сложете в хладилника за поне 30 минути.
• Междувременно загрейте фурната на 175°C с вентилатор. Разточете тестото върху хартия за печене до дебелина 3 мм в кръгла форма. Нашият умен съвет е да използвате голяма чиния с диаметър около 27 см като шаблон и с нея да изрежете тестото наоколо. Ако тестото е лепкаво и залепва за точилката, поставете хартия за печене върху тестото и продължете да го разтегляте по този начин.
• Сега прехвърлете тестото в тава, застлана с хартия за печене или лист за печене.
• Почистете ябълката с вода и я нарежете на тънки филийки, след което я поставете върху тестото, като оставите свободна част от около 3 см от ръба. Изсипете захарния сироп отгоре и прегънете 3-сантиметровите краища.
• Намажете краищата с разбито яйце и поръсете с филирани бадеми и захар.
• Печете в средата на фурната за 25-30 минути, докато краищата леко покафенеят.
ANKA съвет:
Поднесете галета още топла с ванилов сладолед, пудинг или дресинг.