gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Пон-Пет)

Небесен ябълков галет

2023. 08. 21.

Небесен ябълков галет

Предлагаме ви един изключително вкусен и елегантен десерт, който можете да украсите с есенни ябълки. Поднесете го с домашен ванилов сладолед, с помощта на машината за сладолед ANKARSRUM, и се насладете на ранните аромати на есента, в които можете дори да намигнете на лятото.

 

Историята на галета е изключително интересна! Галетът е любимият пай на французите, който датира от римско време. Тогава един роб по време на церемония открил боб в питката и така станал крал на деня. По-късно, през XII в., в нея било скрито сребро, като по този начин се избирала кралицата или кралят на деня. Вече сме приготвяли Галет от ревен с крем от франджипан,кликнете тук за него!

Кликнете тук за видеоклипа с рецептата!

Съставки за ябълковия галет - френския пай

Тесто:

210 грама пшенично брашно

45 грама захар 2 чаени лъжички смлян кардамон

½ чаена лъжичка сол

150 грама масло (със стайна температура)

3 супени лъжици лимонов сок или студена вода

Пълнене:

4-5 малки ябълки

3 супени лъжици захарен сироп

За декорация и смазване:

1 яйце

33 грама бадемови люспи

1 супена лъжица захар

Apple Galette стъпка по стъпка:

• Сглобете стоящия миксер Ankarsrum с пластмасовата купа и главата за сметана, които са част от основния комплект.

•  Гледайте видеоклипа с рецептата, като кликнете тук.

• Смесете брашното, захарта, кардамона и солта. Нарежете маслото на парчета и го добавете към брашнената смес. С помощта на Вашия миксер ANKARSRUM го разбъркайте на трошливо тесто, след което добавете лимоновия сок и разбъркайте за 1-2 минути. Ако разполагате с такава възможност, омесете тестото на ръка върху набрашнена повърхност. Когато е готово, го сплескайте и го увийте в найлоново фолио, след което го сложете в хладилника за поне 30 минути.

• Междувременно загрейте фурната на 175°C с вентилатор. Разточете тестото върху хартия за печене до дебелина 3 мм в кръгла форма. Нашият умен съвет е да използвате голяма чиния с диаметър около 27 см като шаблон и с нея да изрежете тестото наоколо. Ако тестото е лепкаво и залепва за точилката, поставете хартия за печене върху тестото и продължете да го разтегляте по този начин.

• Сега прехвърлете тестото в тава, застлана с хартия за печене или лист за печене.

• Почистете ябълката с вода и я нарежете на тънки филийки, след което я поставете върху тестото, като оставите свободна част от около 3 см от ръба. Изсипете захарния сироп отгоре и прегънете 3-сантиметровите краища.

• Намажете краищата с разбито яйце и поръсете с филирани бадеми и захар.

• Печете в средата на фурната за 25-30 минути, докато краищата леко покафенеят.

ANKA съвет:

Поднесете галета още топла с ванилов сладолед, пудинг или дресинг.


Свързани продукти