gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Ръжен хляб с квас, с видео рецепта

2024. 01. 25.

Ръжен хляб с квас, с видео рецепта

Днешната рецепта е предназначена предимно за напреднали готвачи, тъй като отглеждането на закваска само по себе си е дълъг процес, но приготвянето на домашен хляб с нея е наистина прекрасно преживяване на вкус и успех.
Нашата рецепта отново е от рецептурника на Ankarsrum и сме включили видео с рецептат, за да ви помогнем да я приготвите!

Съставки:

- 280 грама брашно

- 120 грама ръжено брашно

- 300 мл вода

- 80 грама закваска със стайна температура

- 2 супени лъжици мед

- 2/3 супени лъжици морска сол

- 50 г зехтин

Ръжен хляб със закваска стъпка по стъпка:

1. Сглобете своя робот Ankarsrum със 7-литровата купа за смесване от неръждаема стомана, спиралата за месене и валяка за месене, както и стъргалката за купата за смесване, за да предотвратите залепването на тестото по стените на купата. Налейте вода в купата, след това добавете малко квас и разбъркайте на ниска скорост. Добавете брашното, ръженото брашно, солта и меда и разбъркайте на ниска скорост, докато тестото се събере. Поставете капака на купата и оставете тестото да втаса за около 60 минути.

2. Сгънете тестото вътре в купата, от единия ъгъл към средата. Повторете това сгъване в четирите "ъгъла". Поставете капака обратно върху купата. Повтаряйте сгъването на всеки 30 минути за общо три пъти.

3. С помощта на леко набрашнена стъргалка за сладкиши поставете тестото върху хартия за печене и поръсете малко брашно отгоре. Издърпайте малко единия ъгъл на тестото и го сгънете към центъра. Повторете това сгъване за всичките 4 "ъгъла". Поръсете с малко брашно горната част на тестото и оставете да почине под кърпа за около 30 минути.

Сега оформете хляб и сплескайте леко тестото с набрашнени ръце. Сгънете четирите ъгъла към центъра и ги притиснете, след което сгънете единия край към другия.

Поставете тестото в набрашнена кошничка за втасване с продълговата форма. Поставете долната част с прегънатата страна нагоре в кошницата и леко притиснете прегъването с пръсти.

Покрийте с кърпа и оставете да втаса за една нощ в хладилника.

5. Настройте фурната на 270 °C и поставете стоманата за печене в средата на фурната. Поръсете с брашно тавата за печене и поставете хляба върху нея, след това почистете излишното брашно и разрежете едната страна на хляба. Плъзнете хляба върху хартията за печене и печете на 270 °C за около 15 минути, след което намалете температурата на 225 °C. Печете, докато вътрешната температура на хляба стане около 96-98 °C, още около 30 минути. Сега извадете хляба и го оставете да се охлади върху решетка.

Anka Tip:

Хлябът трябва да престои около 60 минути, преди да се нареже.


Свързани продукти