Веган лазаня с разтегателна макаронена лента ANKARSRUM
2022. 02. 23.
В статията тази седмица имаме вкусна рецепта за вегани. Тестото за лазаня е домашно приготвено, като се използва главата за оформяне на тесто на роботизираната машина ANKASRUM. Рецептата ни отново е от рецептурника на ANKARSRUM.
Съставки за листата за лазаня:
- 390 грама твърдо брашно
- около 200 мл вода
- 45 г зехтин
Листове за лазаня стъпка по стъпка:
1. Сглобете вашия кухненски робот Ankarsrum със 7-литровата купа за смесване от неръждаема стомана, спиралата за месене и валяка за месене, както и стъргалката за купата за смесване, за да предотвратите залепването на тестото по стените на купата.
2. Поставете брашното в купата и стартирайте вашия миксер ANKARSRUM на ниска скорост.
3. Бавно налейте вода в купата.
4. Добавете олиото и при необходимост издърпайте лоста към центъра на купата, за да помогнете за равномерното разпределение на съставките. Когато тестото се събере, закрепете лоста на 1 пръст от купата, настройте таймера за 5 минути и оставете ANKA да сгъсти тестото.
5. Поставете тестото върху набрашнена повърхност за печене и го омесете бързо на ръка.
6. Покрийте и поставете в хладилника за 30 минути.
7. Сега сглобете главата за разточване на тестото на помощника ANKARSRUM.
8. Разделете тестото на 6-8 части.
9. Прекарайте първото тесто през валяка. Винаги поръсвайте тестото с брашно между две разточвания.
10. Завъртете превключвателя на позиция 2, след това на 3 и накрая на 4 и разточвайте до достигане на желаната дебелина.
11. Поставете листа за лазаня върху добре намазнена повърхност и повторете горните стъпки, докато цялото тесто стане с дебелина на лазаня.
С това количество тесто можете да приготвите достатъчно листове за 2 лазаня, но е важно да се отбележи, че можете да приготвите други видове лазаня с това тесто, тъй като останалото тесто ще издържи 2 дни в хладилника, добре покрито с фолио.
Сос Маринара:
- 150-200 грама пушено тофу (или друго сушено тофу)
- 15 г зехтин
- 1 глава лук
- 2-3 скилидки чесън
- 800 грама смачкани домати (може и от консерва)
- 15 г доматено пюре
- 10 грама балсамов оцет
- 10-15 грама подправки
- 10 грама чесън на гранули
- 10 грама сушен босилек
- 10 грама сушен риган
- 5 грама захар
- сол при необходимост (количеството зависи от съдържанието на сол в подправката на прах)
Веган сос "сирене"
- 400 мл сметана за готвене на овесена основа или друга немлечна сметана за готвене
- 150 грама веганско настъргано сирене
- 1-2 ч.л. хранителни подправки
- 2 ч.л. царевично нишесте
За сервиране: пресен босилек
Сос и сос от сирене стъпка по стъпка:
- Загрейте фурната до 200 С.
- Натрошете тофуто на малки парчета.
- Нарежете лука и чесъна на кубчета.
- Загрейте олиото в тиган и запържете лука и чесъна. Добавете натрошеното тофу и гответе, докато тофуто започне да покафенява.
- След това добавете доматите, доматеното пюре, балсамовия оцет и останалите подправки и оставете да къкри на слаб огън под капак за поне 15 минути.
- Пригответе съставките за веганския сос със сирене в тенджера, докато се получи гъст, кремообразен сос.
Как се приготвя лазаня стъпка по стъпка:
- Направете слой маринара, след това поставете листата лазаня отгоре, последвани от веганския сос със сирене. Сложете тези пластове, докато съставките са все още в тигана. Сосът от сирене е последният слой.
- Печете във фурната за около 30-35 минути или докато слоят сирене стане златистокафяв.