Вкусна лазаня със спанак и рикота
2024. 04. 23.
Точно както креативните готвачи винаги търсят нови начини за опознаване на вкусовете, така и тази рецепта за лазаня със спанак и рикота е създадена, за да задоволи онези, които искат различно вкусово изживяване от традиционната лазаня. Мекотата на пресния спанак, кремообразната текстура на рикотата и изтънчените вкусове на пикантния доматен сос създават чудесна хармония в чинията.
Паста Лазаня
500 г брашно от твърда пшеница
7 яйца
3,5 супени лъжици олио
Доматен сос
2 супени лъжици зехтин
1 глава лук
3 скилидки чесън
1 чаена лъжичка сушена мащерка
1 чаена лъжичка сушен босилек
½ чаена лъжичка кайенски пипер
3 супени лъжици доматено пюре
1 супена лъжица бял винен оцет
400 г доматен сос
100 г вода
1 супена лъжица мед или 1 чаена лъжичка захар
Сол и черен пипер
20 г пресен босилек
Бешамел
3 супени лъжици масло
500 г мляко
100 г сметана
½ чаена лъжичка сол
1 мл бял пипер
½ чаена лъжичка бахар
Пълнеж от спанак и рикота
200 г рикота
200 г пресни листа от спанак
½ чаена лъжичка сол
Черен пипер
120 г настъргано сирене
1. Настройте вашата машина-робот Ankarsrum с купата от неръждаема стомана и валяка за месене. За да приготвите тестото, поставете брашното в подготвената купа и стартирайте асистента на ниска скорост. Постепенно добавете яйцата и след това изсипете олиото. Ако е необходимо, издърпайте лоста към центъра на купата, за да се съединят по-добре съставките. Когато тестото се събере, преместете лоста за тесто на 1 инч от страната на купата. Настройте таймера за 8 минути и оставете Anka да меси.
2. След като тестото е готово, поставете го върху набрашнена повърхност за печене и го омесете за кратко. Покрийте и оставете в хладилника за поне 30 минути.
3. След това пригответе доматения сос. Нарежете лука и чесъна и ги запържете в зехтин в тиган, докато станат прозрачни. Добавете доматеното пюре, подправките и оцета и задушете за няколко минути. Добавете доматения сок, водата и меда и гответе на среден огън за около 30 минути. Овкусете със сол и черен пипер, след което разбъркайте с пресния босилек.
4. Разтопете маслото в тенджера за соса бешамел. Прибавете брашното и разбърквайте за около 30 секунди. Бавно налейте млякото и разбъркайте до получаване на гладка смес. Намалете температурата и добавете сол, бял пипер и карамфил. Гответе до получаване на кремообразна смес. Внимавайте да не загори.
5. За пълнежа от спанак и рикота смесете всички съставки в купа.
6. Поставете Ankarsrum настрани и сглобете тестото за лазаня , като разточите главата. Разделете тестото на по-малки парчета и разтеглете всяко парче до дебелина около 2 мм, с максимална ширина 8-10 см. Оставете листовете за лазаня да починат върху влажна кърпа, за да ги предпазите от изсъхване, след което ги нарежете с ножица на листове с размера на вашата тавичка за печене.
7. Загрейте предварително фурната до 180°C. Наредете съставките в съда на пластове: започнете с доматения сос и бешамела, след това с листовете макарони, после с пълнежа от рикота, после отново с листовете макарони и продължете по този начин. Залейте отгоре с доматен сос, бешамел и настърган кашкавал.
8. Печете за около 20-25 минути (непокрито) и сервирайте с пресен босилек!
Посетете нашия уебсайт, за да намерите селекция от вкусни рецепти, и поръчайте своя кухненски робот Ankarsrum , за да приготвите най-вкусната паста с лекота!