gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Вкусна лазаня със спанак и рикота

2024. 04. 23.

Вкусна лазаня със спанак и рикота

Точно както креативните готвачи винаги търсят нови начини за опознаване на вкусовете, така и тази рецепта за лазаня със спанак и рикота е създадена, за да задоволи онези, които искат различно вкусово изживяване от традиционната лазаня. Мекотата на пресния спанак, кремообразната текстура на рикотата и изтънчените вкусове на пикантния доматен сос създават чудесна хармония в чинията.

Това ястие е не само вкусно, но и питателно, като запазва традиционното богатство на лазанята и същевременно придава лекота и свежест на ястието. Още веднъж, нашата рецепта е от книгата с рецепти на Анкарсрум.
 

Паста Лазаня

500 г брашно от твърда пшеница

7 яйца

3,5 супени лъжици олио

Доматен сос

2 супени лъжици зехтин

1 глава лук

3 скилидки чесън

1 чаена лъжичка сушена мащерка

1 чаена лъжичка сушен босилек

½ чаена лъжичка кайенски пипер

3 супени лъжици доматено пюре

1 супена лъжица бял винен оцет

400 г доматен сос

100 г вода

1 супена лъжица мед или 1 чаена лъжичка захар

Сол и черен пипер

20 г пресен босилек


Бешамел

3 супени лъжици масло

500 г мляко

100 г сметана

½ чаена лъжичка сол

1 мл бял пипер

½ чаена лъжичка бахар

​​​Пълнеж от спанак и рикота

200 г рикота

200 г пресни листа от спанак

½ чаена лъжичка сол

Черен пипер

120 г настъргано сирене 

1. ​Настройте вашата машина-робот ​​​Ankarsrum  с ​​купата от неръждаема стомана   и валяка за месене. За да приготвите тестото, поставете брашното в подготвената купа и стартирайте асистента на ниска скорост. Постепенно добавете яйцата и след това изсипете олиото. Ако е необходимо, издърпайте ​​лоста към центъра на купата, за да се съединят по-добре съставките. Когато тестото се събере, преместете лоста за тесто на 1 инч от страната на купата. Настройте таймера за 8 минути и оставете Anka да меси. 

​2. След като тестото е готово, поставете го върху набрашнена повърхност за печене и го омесете за кратко. Покрийте и оставете в хладилника за поне 30 минути.

3. След това пригответе доматения сос. Нарежете лука и чесъна и ги запържете в зехтин в тиган, докато станат прозрачни. Добавете доматеното пюре, подправките и оцета и задушете за няколко минути. Добавете доматения сок, водата и меда и гответе на среден огън за около 30 минути. Овкусете със сол и черен пипер, след което разбъркайте с пресния босилек.

4. Разтопете маслото в тенджера за соса бешамел. Прибавете брашното и разбърквайте за около 30 секунди. Бавно налейте млякото и разбъркайте до получаване на гладка смес. Намалете температурата и добавете сол, бял пипер и карамфил. Гответе до получаване на кремообразна смес. Внимавайте да не загори.

5. За пълнежа от спанак и рикота смесете всички съставки в купа.


​​​6. Поставете Ankarsrum настрани и ​​сглобете тестото за лазаня  , като разточите главата. Разделете тестото на по-малки парчета и разтеглете всяко парче до дебелина около 2 мм, с максимална ширина 8-10 см. Оставете листовете за лазаня да починат върху влажна кърпа, за да ги предпазите от изсъхване, след което ги нарежете с ножица на листове с размера на вашата тавичка за печене.

7. Загрейте предварително фурната до 180°C. Наредете съставките в съда на пластове: започнете с доматения сос и бешамела, след това с листовете макарони, после с пълнежа от рикота, после отново с листовете макарони и продължете по този начин. Залейте отгоре с доматен сос, бешамел и настърган кашкавал.

8. Печете за около 20-25 минути (непокрито) и сервирайте с пресен б​осилек!


Посетете ​​нашия уебсайт, за да намерите селекция от вкусни рецепти, и поръчайте своя ​​кухненски робот Ankarsrum , за да приготвите най-вкусната паста с лекота!


Свързани продукти