gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Пон-Пет)

Ябълков кекс със сос от солен карамел

2023. 08. 21.

Ябълков кекс със сос от солен карамел

Неслучайно ябълките са звездата на късното лято и есенните дни. Погледнете отвъд вариациите на ябълковия пай, вместо това създайте нещо напълно уникално и специално с един обикновен мъфин, украсен със специална мус корона. Рецептата ни за тази седмица е един изключително вкусен кекс, който ви очарова с вкусни ябълки, солен карамелен сос и крем маскарпоне.

Нашата рецепта е от книгата с рецепти ANKARSRUM.

Съставки:

2 яйца

180 грама захар

100 грама масло

200 грама мляко

240 грама пшенично брашно

1 супена лъжица канела

1 супена лъжица ванилова захар

1 щипка сол

2 супени лъжици бакпулвер

• Загрейте фурната до 185°C.

Около 3 ябълки - Нарежете ги на малки парченца

Ябълков кекс със солен карамелен топинг - стъпка по стъпка

• Загрейте фурната до 185°C.

• Сглобете вашия стоящ миксер ANKARSUM с пластмасовата купа с обем 3,5 литра и приставката за двойно разбиване, които са част от стартовия комплект.

• Смесете яйцата и захарта до получаване на пяна.

• Добавете олиото и разбъркайте, след което добавете млякото.

• Пресейте всички сухи съставки, изсипете ги постепенно в тестото и разбъркайте до гладка смес с миксера.

• Сега извадете купата от миксера, добавете нарязаните парчета ябълка към тестото и го разбъркайте с лъжица.

• Вземете форма за мъфини и ги напълнете. Ако е възможно, изберете голяма американска форма за кекс, която може да побере 15-16 мъфина.

• Печете за около 20 минути.

• Тъй като силата на всяка фурна е различна, проверете с тест с игла дали е изпечен правилно.

• Сега пригответе соления карамелен сос.

Съставки за солен карамелен сос:

180 грама захар

50 грама масло

150 грама сметана

1 ч.л. сол

Солен карамел, стъпка по стъпка:

  • - Изсипете измерената захар в тиган.
  • - Важно е да използвате чугунен тиган или тенджера с дебело дъно, за да не загори захарта!
  • - При непрекъснато бъркане разтопете захарта, която скоро ще стане златистокафява. Бъдете внимателни, защото е много гореща.
  • - Когато захарта се разтопи, отстранете тигана от котлона и добавете маслото.
  • - Разбъркайте до гладка смес, след което добавете сметаната и солта.
  • - Сега върнете карамеления сос на котлона и го оставете да поври за минута. Важното е сосът да е достатъчно гъст (не забравяйте, че се сгъстява, когато се охлади).
  • - Охладете преди употреба.

Съставки на крем Marcaropone:

200 грама сирене маскарпоне или крема сирене

300 мл сметана

90 г пудра захар

0,5 ч.л. ванилия на прах

Маркаропон крем стъпка по стъпка:

• Поставете всички съставки в пластмасовата купа на вашия миксер ANKARSRUM, след което ги разбъркайте на средна скорост, докато се получи гъста, мека маса. Необходими са само няколко минути, за да стане добра.

• Сложете го в сладкарски плик и го изсипете върху готовите бисквити.

• Накрая залейте със соления карамелен сос.

ANKA съвет:

Украсете горната част с цели кубчета карамел.


Свързани продукти