Ябълков кекс със сос от солен карамел
2023. 08. 21.
Неслучайно ябълките са звездата на късното лято и есенните дни. Погледнете отвъд вариациите на ябълковия пай, вместо това създайте нещо напълно уникално и специално с един обикновен мъфин, украсен със специална мус корона. Рецептата ни за тази седмица е един изключително вкусен кекс, който ви очарова с вкусни ябълки, солен карамелен сос и крем маскарпоне.
Нашата рецепта е от книгата с рецепти ANKARSRUM.
Съставки:
2 яйца
180 грама захар
100 грама масло
200 грама мляко
240 грама пшенично брашно
1 супена лъжица канела
1 супена лъжица ванилова захар
1 щипка сол
2 супени лъжици бакпулвер
• Загрейте фурната до 185°C.
Около 3 ябълки - Нарежете ги на малки парченца
Ябълков кекс със солен карамелен топинг - стъпка по стъпка
• Загрейте фурната до 185°C.
• Сглобете вашия стоящ миксер ANKARSUM с пластмасовата купа с обем 3,5 литра и приставката за двойно разбиване, които са част от стартовия комплект.
• Смесете яйцата и захарта до получаване на пяна.
• Добавете олиото и разбъркайте, след което добавете млякото.
• Пресейте всички сухи съставки, изсипете ги постепенно в тестото и разбъркайте до гладка смес с миксера.
• Сега извадете купата от миксера, добавете нарязаните парчета ябълка към тестото и го разбъркайте с лъжица.
• Вземете форма за мъфини и ги напълнете. Ако е възможно, изберете голяма американска форма за кекс, която може да побере 15-16 мъфина.
• Печете за около 20 минути.
• Тъй като силата на всяка фурна е различна, проверете с тест с игла дали е изпечен правилно.
• Сега пригответе соления карамелен сос.
Съставки за солен карамелен сос:
180 грама захар
50 грама масло
150 грама сметана
1 ч.л. сол
Солен карамел, стъпка по стъпка:
- - Изсипете измерената захар в тиган.
- - Важно е да използвате чугунен тиган или тенджера с дебело дъно, за да не загори захарта!
- - При непрекъснато бъркане разтопете захарта, която скоро ще стане златистокафява. Бъдете внимателни, защото е много гореща.
- - Когато захарта се разтопи, отстранете тигана от котлона и добавете маслото.
- - Разбъркайте до гладка смес, след което добавете сметаната и солта.
- - Сега върнете карамеления сос на котлона и го оставете да поври за минута. Важното е сосът да е достатъчно гъст (не забравяйте, че се сгъстява, когато се охлади).
- - Охладете преди употреба.
Съставки на крем Marcaropone:
200 грама сирене маскарпоне или крема сирене
300 мл сметана
90 г пудра захар
0,5 ч.л. ванилия на прах
Маркаропон крем стъпка по стъпка:
• Поставете всички съставки в пластмасовата купа на вашия миксер ANKARSRUM, след което ги разбъркайте на средна скорост, докато се получи гъста, мека маса. Необходими са само няколко минути, за да стане добра.
• Сложете го в сладкарски плик и го изсипете върху готовите бисквити.
• Накрая залейте със соления карамелен сос.