gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Ябълкова торта с маскарпоне

2024. 09. 24.

Ябълкова торта с маскарпоне

Вашият ефектен сладкиш сгрява хладните дни, но в същото време вкусът му вече ви омагьосва със зимни аромати. Пълнежът сега ще бъде от ябълки, но ако те не са в сезона, не се колебайте да ги замените с горски плодове. Съчетанието на ябълки и канела в идеално структурираното тесто, приготвено с Анкарсрум, е истинска класика, но адаптивността на рецептата ни позволява да експериментираме и със сезонни плодове. Крайният резултат е хармонично овкусен, ароматен десерт, всяко парче от който носи атмосферата на зимните празници.

Рецептата ни е от рецептурника на Анкарсрум.

Продукти за 12-14 филийки:

150 г масло на стайна температура

180 г захар

3 яйца

180 г брашно

1 ½ чаена лъжичка бакпулвер

1 щипка сол

1 супена лъжица канела

1 чаена лъжичка смлян кардамон

1/2 чаена лъжичка смлян джинджифил

50 мл мляко

2 супени лъжици масло

45 г захар

За пълнежа:

5 червени ябълки

45 г захар

2 супени лъжици канела

1 супена лъжица ванилова захар

2 чаени лъжички смлян кардамон

 

За крема маскарпоне:

250 г маскарпоне

200 мл сметана

60 г пудра захар

сок от половин лимон

За декорация:

65 г нарязани лешници

3 супени лъжици кленов сироп

 Ябълкова торта с маскарпоне стъпка по стъпка:

• Нарежете ябълката на тънки филийки, обелете я, поставете я в купа и я поръсете със захар, канела, ванилова захар и кардамон. Разбъркайте и оставете ябълката да престои известно време в тази баня с подправки.

• Намажете с масло дъното на три малки (12-15 см) или една голяма тавичка за кекс или пай, или кръгла тава за печене, след което включете фурната на 175°C.

• Сглобете ANKARSRUMс аксесоара за разбиване и сметанов миксер, който е част от основния комплект.

• Смесете маслото на стайна температура със захарта до побеляване, след това добавете яйцето и разбъркайте добре.

•В отделна купа смесете брашното с бакпулвера и всички подправки. Внимателно добавете брашнената смес към яйчено-захарната маса. Добавете млякото и разбъркайте на гладко тесто.

• Разпределете тестото в малките чинийки за торта и притиснете резените ябълки в тях, както ви харесва. Поръсете със счукани лешници и печете в средата на фурната за 35-40 минути. Оставете да се охлади напълно, това ще бъде тестото за тортата.

• Отново извадете машината с бъркалката.

• Смесете всички съставки в крема маскарпоне, като текстурата трябва да е кремообразна, а не твърда. Добавете лимонов сок, за да стане по-кисел, или по-сладък на вкус.

• Поставете основата от тесто върху чиния и разпределете 1/3 от крема маскарпоне върху нея, поръсете с лешници и налейте малко кленов сироп. Повторете с останалите основи, поръсете с още малко лешници отгоре и налейте кленов сироп.

 

Сервирайте с помощта на комплекта сладкарски изделия ANKARSRUM!

ANKA Tip!

Ако маслото не е със стайна температура, настържете го или го нарежете на по-малки парчета, така ще се загрее по-бързо.


Свързани продукти