Ябълкова торта с маскарпоне
2024. 09. 24.
Вашият ефектен сладкиш сгрява хладните дни, но в същото време вкусът му вече ви омагьосва със зимни аромати. Пълнежът сега ще бъде от ябълки, но ако те не са в сезона, не се колебайте да ги замените с горски плодове. Съчетанието на ябълки и канела в идеално структурираното тесто, приготвено с Анкарсрум, е истинска класика, но адаптивността на рецептата ни позволява да експериментираме и със сезонни плодове. Крайният резултат е хармонично овкусен, ароматен десерт, всяко парче от който носи атмосферата на зимните празници.
Рецептата ни е от рецептурника на Анкарсрум.
Продукти за 12-14 филийки:
150 г масло на стайна температура
180 г захар
3 яйца
180 г брашно
1 ½ чаена лъжичка бакпулвер
1 щипка сол
1 супена лъжица канела
1 чаена лъжичка смлян кардамон
1/2 чаена лъжичка смлян джинджифил
50 мл мляко
2 супени лъжици масло
45 г захар
За пълнежа:
5 червени ябълки
45 г захар
2 супени лъжици канела
1 супена лъжица ванилова захар
2 чаени лъжички смлян кардамон
За крема маскарпоне:
250 г маскарпоне
200 мл сметана
60 г пудра захар
сок от половин лимон
За декорация:
65 г нарязани лешници
3 супени лъжици кленов сироп
Ябълкова торта с маскарпоне стъпка по стъпка:
• Нарежете ябълката на тънки филийки, обелете я, поставете я в купа и я поръсете със захар, канела, ванилова захар и кардамон. Разбъркайте и оставете ябълката да престои известно време в тази баня с подправки.
• Намажете с масло дъното на три малки (12-15 см) или една голяма тавичка за кекс или пай, или кръгла тава за печене, след което включете фурната на 175°C.
• Сглобете ANKARSRUMс аксесоара за разбиване и сметанов миксер, който е част от основния комплект.
• Смесете маслото на стайна температура със захарта до побеляване, след това добавете яйцето и разбъркайте добре.
•В отделна купа смесете брашното с бакпулвера и всички подправки. Внимателно добавете брашнената смес към яйчено-захарната маса. Добавете млякото и разбъркайте на гладко тесто.
• Разпределете тестото в малките чинийки за торта и притиснете резените ябълки в тях, както ви харесва. Поръсете със счукани лешници и печете в средата на фурната за 35-40 минути. Оставете да се охлади напълно, това ще бъде тестото за тортата.
• Отново извадете машината с бъркалката.
• Смесете всички съставки в крема маскарпоне, като текстурата трябва да е кремообразна, а не твърда. Добавете лимонов сок, за да стане по-кисел, или по-сладък на вкус.
• Поставете основата от тесто върху чиния и разпределете 1/3 от крема маскарпоне върху нея, поръсете с лешници и налейте малко кленов сироп. Повторете с останалите основи, поръсете с още малко лешници отгоре и налейте кленов сироп.
Сервирайте с помощта на комплекта сладкарски изделия ANKARSRUM!
ANKA Tip!
Ако маслото не е със стайна температура, настържете го или го нарежете на по-малки парчета, така ще се загрее по-бързо.