gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Всичко за пролетно печене на скара

2023. 03. 29.

Всичко за пролетно печене на скара

Мариновайте преди печене на скара

Мариноването е много важен предшественик на печенето на месото. То не само му придава вкус, но и омекотява влакната, така че резултатът ще бъде много по-вкусен. Предлагаме ви няколко съвета за мариноване. 

  • Мариновайте птиците вечерта преди печенето на скара, защото месото обикновено е сухо, а маринатата го омекотява и запазва влажността му. 
  • Ако искаме да омекотим добре месото, трябва да използваме кисела среда. Например лимонов сок, вино, плодов или балсамов оцет. Ролята на киселинните елементи в маринатата е да омекотят месото.
  • След киселинната марината идва ред на олиото и подправките.
  • Можете да използвате и марината от кисело мляко, просто защото киселото мляко също е киселинно. Въпреки това, поради съдържанието на мазнини в него, не е необходимо да допълвате маринатата с олио с подправки.
  • Олиото трябва да е термоустойчиво. Ролята на олиото е да смесва подправките и да поддържа месото влажно.
  • Съществува и суха марината, като в този случай не се използват разяждащи вещества, които разтварят влакната на месото. 
  • За мариноването можете да използвате различни подправки, например билки. С мариноването можете да обедините много вълнуващи вкусове. Използвайте сок от лайм или лимон, чили, мащерка, риган.
  • Цветът на месото ще бъде по-добър, ако към маринатата добавите малко кафява захар.
  • Съхранявайте маринованите меса в добре затворена кутия. Или го сложете увито във фолио в хладилника
  • Можете да мариновате в продължение на няколко дни, например можете да омекотите червеното месо по този начин, като в този случай трябва да обръщате месото поне веднъж дневно и да проверявате суровините!
  • Отстранете зелените подправки от месото преди печене на скара, защото при изгаряне те ще имат горчив вкус и.. По време на мариноването месото така или иначе поема аромата им.
  • По-тежките меса трябва да се намажат с горчица, за да полепнат подправките по тях, тъй като в този случай киселата горчица действа и като марината. Между другото, черен пипер, чесън и може би малко розмарин вървят добре с тези меса.

Трябва ли месото да се готви бавно или бързо?

Можете да готвите месото бавно или бързо. Няма значение дали става дума за печене на скара или барбекю. Същността на печенето на скара се състои в това, че месото се приготвя внезапно. В този случай използвате висока температура. Вкусната, хрупкава коричка, която се образува върху месото от внезапното готвене, го прави вкусно. В този случай месото остава меко отвътре, особено ако преди това използваме технологията sous vide, която е типична процедура за пържола. Така че, ако предпочитате печенето на скара, можете да изберете от тези скари.

За разлика от печенето на скара, при барбекюто става въпрос за бавно готвене и опушване. Месото се маринова и се пече на слаб огън в продължение на дълги часове, понякога дни. По-тежките и големи меса, ребрата и други червени меса се пекат в барбекю фурна. Месо, което се приготвя дълго време. Барбекюто е може би най-известно с характерния си, вкусен, лепкав домашен сос.

Пресни пролетни зеленчуци за гарнитура

Печенето на скара е най-добро, когато заедно с месото се консумират вкусни, свежи и хрупкави зеленчуци. Можем да приготвим много интересни салати, които да подхождат на печеното месо. Един от най-лесните и най-популярни дресинги е да накапете салатата с мед и балсамов оцет и.. В този случай е най-добре, ако в зеленчуковата смес, която сте съставили, има и маруля айсберг, червен лук и чери домати. Истинските експерти могат да добавят авокадо и дори плодове. В крайна сметка киселинността на плодовете се съчетава много добре със салатите.
Много добър пример за това е сицилианската портокалова салата, която се приготвя с червен лук, зехтин и подправки. Нейните вълнуващи и специални вкусове, киселинността на портокала и зехтина правят тази салата предопределена да осигури божествена композиция от вкусове. портокаловата салата се съчетава много добре с червено месо. Но малко тиквено масло или малко кисело мляко със зелени подправки също ще освежат повечето салати.
Между другото, в този случай за салатата трябва да се използват пресни пролетни зеленчуци, които се съчетават много добре с репички, краставици и други зеленчуци, които растат в момента. Ако не купувате от оранжерии, ще получите богати на хранителни вещества пресни зеленчуци. Но каквото и да решите, можете да сте сигурни, че вариантите на салати са безкрайни.
Ако нарязвате голямо количество зеленчуци, могат да ви бъдат от голяма полза машините за приготвяне на зеленчуци.

Ферментирали зеленчуци

Какво друго се съчетава добре с месо? Туршията! Ферментиралите зеленчуци са не само божествени и помагат за храносмилането на месото, но са и много здравословни. Една от най-простите форми на мариноване е ферментацията, чиято същност се състои в това зеленчуците, които ще се мариноват, да се поставят в солен сок. След това трябва да се запечата в кутия или бутилка, тъй като предпазването от кислород е важен елемент от цялата операция. В такива случаи млечнокиселите бактерии, които се намират по растенията, се размножават. Това са много здравословни храносмилателни бактерии, така че не е необходимо да се страхувате от този процес. Солената вода е необходима, за да се освободят зеленчуците от вредните бактерии, които се появяват наред с добрите бактерии. Процесът на ферментация обаче не започва по този начин.

Всъщност можете да ферментирате и плодове и зеленчуци и си струва да ферментирате възможно най-много видове по този начин. Зелето, карфиолът, цвеклото и репичките са много популярни съставки за ферментирали зеленчуци. Именно тези богати на фибри растения са изключително полезни дори без ферментация и са полезни за чревната флора. Освен това те могат да бъдат божествена гарнитура при печене на скара. За ферментация е добре да използвате професионални кухненски резачки, защото качеството ще бъде еднакво, ако успеете да нарежете зеленчуците равномерно. Препоръчваме ви тази белачка за зеленчуци или тази машина за отстраняване на сърцевината на чушки, но също така и този инструмент за издълбаване на сърцевината на домати. Между другото, за всички други случаи, когато трябва бързо да нарежете, настържете или обелите зеленчуци.


Свързани продукти